A Hajléktalanokért Közalapítvány a KMR – 2020-21 kódú program keretében támogatta a “Munkahely és szállás együtt” – lakhatás támogatása a munkahely megtartása érdekében ” című pályázatunkat.

A pályázati programunk a munkaviszonyban, fejlesztési jogviszonyban lévő hajléktalan, lakhatás nélküli dolgozóink lakhatási megoldásának segítése érdekében készült, folytatva a 2019-2020. évi lakhatási programunkat, mivel abban rendkívül jó eredményeket értünk el. Munkatársaink körében felmérését végeztünk és ennek alapján összesítettük azokat a munkavállalói adatokat, akik hajléktalan szállóról, utcáról, szívességi lakáshasználatból járnak hozzánk dolgozni, akiknek nem megnyugtató/vagy nincs megoldott lakhatásuk.

A programba való bekerülés érdekében az alábbi felmérést végeztük:

  • Szervezetünknél dolgozó hajléktalanok száma 46 fő (2020. augusztus hónap). Mivel többen éjjeli menedékhelyen, átmeneti szállón laknak, az intézményekkel, szociális munkásokkal rendszeres a kapcsolatunk, így munkáltatóként még sorsukat is nyomon tudjuk követni.
  • Pszichiátriai betegeink között is azt tapasztaljuk, hogy többeknek nem megnyugtató a lakhatásuk, nagyon szegényes körülmények között élnek, nehezen tudják a lakásukat fenntartani, vagy épp kilakoltatás előtt állnak, vagy szívességből befogadottak. Ebből a körből 23 főt tudunk megjelölni, akik a hajléktalanság veszélyzónájában élnek.
  • Ugyanakkor nem mindenki akar változtatni a helyzetén, már beletörődött, hogy „ez van!”, vagy „legalább megkapok mindent a szállón, nem költözök én onnan el”, vagy éppen betegségéből adódóan jobb ha orvosi felügyelet alatt van (Oltalom Kórház, HKA Speciális Menhelye).
  • 21 fő jelezte, hogy szívesen váltana, menne jobb körülmények közé lakni, de ebből sajnos kevesebben alkalmasak az önállóbb/vagy önálló életvitelre. Ennek egyik fő akadálya az alkohol probléma, másrészt a megbízhatatlanság (ígérgetések!), a reményvesztettség, az önbizalom és a  motiváció hiánya, hogy változtatni kellene megrögzött szokásain, vagy alkalmazkodni az együtt élésben. Munkáltatóként ismerjük személyes sorsukat, élethelyzetüket, mindannyian szakember segítségére szorulnak magánéletükben is, de kevesen hiszik el, hogy lehetne még változtatni sorsukon, de akarat (is) kell hozzá és nagyon nagy erőfeszítés a részükről!

Tapasztalatok:

  • a hajléktalan emberek számára rendkívül sokat jelent a jó lakhatási háttér, az életükben olyan sok nehézséget kellett megélniük, méltatlan körülményeket átélni, hogy nagyra becsülik a komfortos elhelyezési lehetőséget. A „saját fürdőszoba- WC” hihetetlen élmény számukra, a főzési lehetőség, a tiszta ágynemű, a csend, a TV- videózás öröme, a nyugalom, mind –  mind lehetőséget ad arra, hogy jobb hangulatban, kipihenve jöjjenek dolgozni, jobb legyen az életérzésük, nagyobb az önbecsülésük.
  • szociális munka, rehabilitációs mentorálás, időnként pszichológus segítség nélkül nem képesek hosszabb távon akár a munkában, akár a szálláson megmaradni. Követelmények állítása (visszafogott alkohol fogyasztás, tisztálkodás, tiszta ruha, mosás), telefonon az elérhetőség, a beszélgetés arról, hogy zajlott egy nap, mi az ami foglalkoztatja, miben haladt előre – nagyon fontos megtartó erő – és az új barátok, akikkel lehet beszélgetni, és nem ivócimborák, akik arrébb állnak, ha elfogyott az ital, a pénz.
  • munkáltatóként és szociális szolgáltatóként jobb szociális helyzetű, kipihent, megbízhatóbb, jobb egészségi állapotú munkavállalót kapunk, a munkavállalás is tartósabb, mert a foglalkoztatást össze tudjuk kötni kulturált szállás lehetőséggel.

A program indokoltságát a munkahely megtartása jelenti, mivel tartós munkavégzésre, kitartó munkaerőre akkor lehet számítani, ha a lakhatási körülmények jobbak, kulturáltabb az elhelyezés, a munkahelyen való megjelenés, jobb a dolgozók szociális helyzete. Mint munkáltató akkor tudunk piacképes megrendelések szerint dolgozni, ha munkavállalóink lakhatási háttere ehhez megfelelő. Ez motivál bennünket arra, hogy összekössük a lakhatást a munkahellyel.

A pályázati támogatás keretében 2020-2021 években 9 fő részére biztosítunk lakhatási támogatást, különböző időszakokban, munkásszállót bérlünk 5 fő részére, albérleti támogatást fizetünk 4 főnek.

A pályázat megvalósítása 2020. szeptember 01.- 2021. június 30. között történik.