A Hajléktalanokért Közalapítvány a kmr – 2019-20 kódú program keretében támogatta a „Munkahelyről szállásra – lakhatás támogatása a munkahely megtartása érdekében ” című pályázatunkat.

A pályázat célja a Rehab Force Non-profit Kft.-nél  a munkaszerződéssel, vagy fejlesztési megállapodással rendelkező, a cégnél már legalább fél éve folyamatosan dolgozó, hajléktalan munkavállalók lakhatási megoldásának támogatása.

A hajléktalanok száma 2020. januárban a cég foglalkoztatottjai közül (8 szervezet hajléktalan szállójáról)

  • védett foglalkoztatásban, munkaszerződéssel 8 fő,
  • fejlesztő foglalkoztatásban fejlesztési megállapodással 18 fő.

Hajléktalan dolgozóinknak több munkaterületen ajánlunk munkát (takarítás, parkfenntartás, col-center, pékség, kézbesítés, betegkísérés, csomagolás, ruhaválogatás), több hajléktalan ellátó intézménnyel kötött megállapodás alapján (MET- Fűtött utca, Oltalom Női Szálló, Baptista Integrációs Központ Soroksár 1. és 2. Budafoki út, Hajléktalanokért Közalapítvány).

A program indokoltságát az adja, hogy tartós munkavégzésre, kitartó munkaerőre akkor lehet számítani, ha a lakhatási körülmények jobbak, kulturáltabb az elhelyezés, a munkahelyen való megjelenés, javul a dolgozók szociális helyzete.

Munkáltatóként eddig nem volt lehetőségünk ebben segíteni, de a szociális munka, rehabilitációs mentorálás során tapasztaljuk, hogy a hajléktalan szállók környezete, főként az alkohol problémákkal küzdők „baráti köre” fizetésnapok után nem kedvez az egyébként szorgalmas dolgozóink számára. Több munkavállalónk elmondta, hogy ezért élnek (éltek) utcán, sátorban kiserdőben, és csak időnként vesznek igénybe éjjeli menedékhelyet, vagy nappali melegedőt – ugyanakkor többen gyűjtenek is jobb „fizetős szállásra”.

2019-2020 évben 4-5 fő részére bérlünk munkásszállót/albérletet, 2-3 ágyas szobát, személyre szóló lakhatási szerződéssel.

Nagy örömünkre 2020. január 1-én a Budapesti Módszertani Központ és Szociális Intézményei „Kocsis Szálló” munkásszállás 3 ágyas zuhanyzós, WC-s, ágyneműs szobájába beköltözött 3 munkavállalónk, akik takarításban, parkfenntartásban dolgoznak!

A szálláson lakóknak folyamatosan biztosítjuk az esetmunkát, felkészült szociális/rehabilitációs szakemberekkel, munka-szervezet pszichológussal életviteli tanácsadást, a munkahelymegtartását pedig rehabilitációs mentorral, az egészségi állapotuk javítását foglalkozás-egészségügyi orvossal.

A legfontosabb cél a foglalkoztatást, a munkahely biztonságát összekötni a lakhatás biztonságával, később pedig a továbblépéssel az önálló életvitel felé.

Munkáltatóként és szociális szolgáltatóként jobb szociális helyzetű, kipihent, megbízhatóbb, jobb egészségi állapotú munkavállalót kapunk, a munkavállalás is tartósabb, ha a foglalkoztatást össze tudjuk kötni szállás lehetőséggel. Reméljük, hogy munkavállalóink jobban meg is becsülik a munkahelyet, ha kapnak lakhatási segítséget, nagyobb a megfelelési igényük is, ahhoz, hogy időben és folyamatosan bejárjanak dolgozni, hogy a munkahelyet megtartsák, hiszen akkor a szállásuk is elveszik, ha nem tudnak a munkahelyi követelményeknek megfelelni.