A Hajléktalanokért Közalapítvány a 2017-18-konv és 2017-18-kmr kódú program keretében támogatta a „Cukrászati csomagolóüzem kialakítása, hajléktalan emberek munkatapasztalat szerzésének támogatására” című pályázatunkat.

A csomagolóüzem a XI. ker. Kérő utca 3. szám alatt található Baky My Day pékség/cukrászüzem egyik helyiségében került kialakításra, ahol kisebb mennyiségben kerül sor cukrászati termékek, cukrászkrémek – pohár-desszertek kiszerelésére, adagolására, csomagolására. A foglalkoztatásnál a csomagolás főként a pékáruk és a szeletelt kenyerek, illetve a kenyérkockák csomagolását jelentette – ezt a munkafolyamatot tudták leginkább elsajátítani, mivel ez egy egyszerűbb munkafázisból áll. Folyamatosságot főként a külső megrendelők, a kiszállításhoz szükséges napi csomagolás (1 adagos kenyérkocka csomagolása) és a szállításra való előkészítése jelentette, illetve a péküzem és péküzlet teljes munkafolyamatában való részvétel (előkészítés, kész árucsomagolás, szortírozás, kiszállításhoz előkészítés, szállításban való részvétel, mosogatás, konyhai kisegítő tevékenység, takarítás).

A támogatás a csomagolóüzem tárgyi feltételeinek biztosítására vonatkozott, azoknak a gépeknek, az eszközöknek a megvásárlására, amellyel elindulhatott a tevékenység: sokkoló hűtő, mélyhűtött munkaasztal, fagyasztó szekrény, tésztadagasztó, keverő, habverő keverő.

Cukrászati termékek csomagoló részlege és felszerelése:

mélyhűtött munkaasztal
habverő keverő
sokkoló hűtő
tésztadagasztó, keverő

A programban érintett megváltozott munkaképességű munkavállalók és a fejlesztő foglalkoztatásban részesülők több célcsoportból kerültek ki:

  • hajléktalan szállón lakók, nappali melegedőbe bejárók
  • pszichiátriai betegséggel küzdő – közösségi gondozást igénybe vevő személy.

A program megvalósítása érdekében hajléktalanokat ellátó intézményekkel kötöttünk együttműködési megállapodást, így a Hajléktalanokért Közalapítvány, Oltalom Karitatív Egyesület, Baptista Szeretetszolgálat Integrációs Központja, Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Hajléktalanokat ellátó intézményei, a Budapesti Módszertani Központ és Intézményei). Az együttműködésnek köszönhetően a munkaerő felvétel, és fejlesztő foglalkoztatásban a hajléktalan emberek bevonása folyamatosan történik, szociális munkás által lefolytatott interjúztatást követően.

A munkatapasztalat szerzést azzal biztosítottuk, hogy többféle munkafolyamatot ajánlottunk fel: legtöbbször a kezdés a mosogatónál, és az áruszállításhoz a pakolással, szortírozással kezdődött, majd lassanként az előkészítési, részfeladatokban nyilvánult meg, pl.: kenyérszeletelés, kenyérkocka szárítás, kis adagokba csomagolás, a megmaradt áruk összepakolása, de az üzem és az üzlet területén, a kávézóban a takarítás, asztalok letörlése, a szemetelés, stb.

A feladatok betanítása a könnyebb fizikai munkafolyamatok, a csomagoláshoz tartozó előkészítések és azok végig vitelének elsajátítása, a részmunkafolyamatok begyakorlása attól függött, hogy ki mire alkalmas, és képes, mi az, amit szívesen végez és örömét leli a feladatban. Ehhez elsődlegesen munkavállalóink egészségi állapotát kellett figyelembe venni, a munkavégzésre való alkalmasságukat, aznapi állapotukat a munka megkezdésekor. Sajnos ebben több kudarc ért bennünket, sok volt a fogadkozás, ígérgetés, „feltétlen jövök, itt leszek” – de többen ezt nem tudták tartani. A fejlesztő foglalkoztatásban – a motiváció érdekében és azért is, hogy a fejlesztésben részt vevő közvetlenül lássa a munkája eredményét – minden hétfőn készpénzben fizetünk bért, az előző heti ledolgozott, leigazolt munkáért. Ezt nagyon fontosnak tartjuk, mivel ez egy „belátható” idő a hajléktalan ember számára, és ösztönzi is arra, hogy hétfőn kezdjen, folytassa a hetet, elvégezze a rá bízott feladatokat.

A program szolgáltatásai: munkatapasztalat szerzés, foglalkoztatás hajléktalan emberek részére, különböző részmunkafolyamatok betanításával, begyakorlásával és a feladatellátáshoz tartozó készségek elsajátításával, képzés és felkészítés.

A pékségben lehetőséget adtunk a pékáruk és az elkészített termékek megkóstolására, napközben a pékáruk, folyadék fogyasztására, és elvitelre. Ezen kívül az üzletben megmaradt pékáruk folyamatosan kiszállításra kerülnek a Dankó utcai és a Budafoki úti szállóra. A programban többségében a fejlesztő foglalkoztatásban lévőket tudtuk bevonni.

A Rehab Force Nonprofit Kft Szociális Foglalkoztatási részlegében 2017. június- december között havi átlagban 26 fő, fél év alatt 52 fő végzett fejlesztő foglalkoztatást, közülük 42 fő hajléktalan személy.

A hajléktalan munkavállalók megoszlása az együttműködő szociális intézményekből:

2018. január 1.-től tovább foglalkoztatott 26 fő, közülük 22 fő hajléktalan szállón élő.

2018. január és július hónapokban foglalkoztatottak létszáma 68 fő, havi átlagban 38 fő (a fejlesztő megállapodás megszűnt 24 fő), közülük 35 fő hajléktalan szállón élő (19 nő, 16 férfi).

Tapasztalataink:

A hajléktalan emberek többsége hosszú évek óta nem dolgozik, többségében alulmotiváltak, és alkalmazkodási képességük is gyenge – értelmes, láthatóan eredményt is jelentő munkafolyamatba azonban többen bevonhatók, bár a munkahelyen való megjelenésük sokszor kiszámíthatatlan. Mindezek a jellemzők egy fejlesztő-felkészítő foglalkoztatás keretében tolerálhatók, de folyamatosan szükséges a követelmények felállítása, a számonkérés, az elvégzett feladat értékelése, de az el nem végzett feladattal való szembesítés is = azaz szükséges a folyamatos jelenlét és figyelem