news-logo-intro-blue-sphere-robbons-light-logo-reveal-animation_ecsktntcl__p__F0002 másolata

2019. JANUÁR 1-JÉTŐL MEGSZŰNT A REHABILITÁCIÓS KÁRTYA, DE AZ ADÓKEDVEZMÉNY MARAD!

2019. jan. 1-től megszűnt a Rehabilitációs Kártya, de továbbra is jár a szochokedvezmény megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásakor. Pozitív változás, hogy a D vagy E kategóriába tartozó munkavállalók után is igénybe vehető. (2018. évi LII. törvény)

Megváltozott munkaképességűnek minősülnek mindazok,

  • akiknek az egészségi állapota a komplex minősítés alapján 60% vagy kisebb mértékű (B1, B2, C1, C2, D, E),
  • illetve komplex minősítés nélkül azok, akik 2011. december 31-én I. vagy II., továbbá III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra voltak jogosultak, ÉS ezt követően pedig rehabilitációs ellátásban vagy rokkantsági ellátásban részesülnek.

Ezzel tudja igazolni:

  1. komplex összefoglaló minősítés
  2. e híján a rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjat megállapító határozat, és a rehabilitációs ellátás vagy rokkantsági ellátást megállapító határozat vagy annak folyósításáról tájékoztató Nyufig igazolás.

A rokkantsági járadék, fogyatékossági támogatás, vakok személyi járadéka önmagában továbbra sem jogosít fel szocho kedvezményre.

A kedvezményt továbbra is az alábbi foglalkoztatási típusok esetén lehet érvényesíteni:

  • a foglalkoztató, aki megváltozott munkaképességű személyt munkaviszonyban alkalmaz (a megbízási jogviszony tehát erre nem teremt alapot),
  • bizonyos gazdasági társaságok megváltozott munkaképességű tagjával fennálló adókötelezettséget eredményező jogviszony (pl. betéti társaság, közkereseti társaság, korlátolt felelősségű társaság, egyéni cég stb.),
  • egyéni vállalkozó, ha megváltozott munkaképességű.

Adókedvezményként ezután is az adóalap, de legfeljebb a minimálbér kétszerese után megállapított adó (19,5%) megfizetése alól mentesül az arra jogosult.